Mor Cowboy Jack Clement


Font: www.americansongwriter.com

Jack Henderson Clement (nascut el 5 d'abril de 1931 a Memphis, Tennessee, ha mort avui dia 8 d'agost de 2013 a casa seva, a Nashville, TN, segons hem sabut d'una nota publicada al mur de Billy Yates a Facebook. També ho podeu llegir a la notícia apareguda al The Tennessean

Va ser conegut sobretot com a compositor i cantant, tot i que també era productor de cinema. Si voleu conèixer millor la seva trajectòria, no us perdeu dilluns vinent (dia 12 d'agost) el programa "El Club del Country" de Rafel Corbí a Radio Estel (21:00h).


A mode d'obituari, us traduïm la seva entrada actual a la Wikipedia anglesa per fer-vos cinc cèntims de la seva biografia.

Criat i educat a Memphis TN, Jack Clement ja estava actuant a una edat ben primerenca, tocant la guitarra i Dobro. Abans d'emprendre la seva carrera musical va servir en la Infanteria de Marina. L'any 1953 va fer el seu primer disc per al segell Sheraton a Boston, Massachusetts, però no va seguir immediatament una carrera musical a temps complet. Enlloc d'això, va triar estudiar a la Universitat Estatal de Memphis entre els anys 1953-1955.

Anomenat 'Cowboy' Jack Clement, durant els seus dies d'estudiant tocava la steel guitar amb una banda local, i l'any 1956 va passar a formar part d'un dels esdeveniments cabdals de la història del rock and roll, quan va anar a treballar com a productor i enginyer de Sam Phillips a Sun Records. Allà, Clement va treballar amb futures estrelles com Roy Orbison, Carl Perkins i Johnny Cash.

Però el més important de tot: va descobrir ni més ni menys que en Jerry Lee Lewis, mentre que Sam Phillips estava absent en un viatge a Florida (una d'aquestes gravacions, "Whole Lotta Shakin 'Goin' On", va ser seleccionat en 2005 per a la conservació permanent en el Registre Nacional d'enregistrament en la Biblioteca del Congrés dels Estats Units).

L'any 1957, Clement va escriure la cançó "Ballad of a Teenage Queen", que es va convertir en una cruïlla en la carrera de Johnny Cash.


Altres èxits de Cash escrits per Clement inclouen "Guess Things Happen That Way", que va ser #1 a les llistes country i #11 a les llistes pop l'any 1958, i l'humorístic tema "The One on the Right Is on the Left", que va arribar al #2 de country i al #46 de pop a 1966. També va produir el mític #1 "Ring of Fire" de Cash el 1963. Clement va cantar "Guess Things Happen That Way" al Johnny Cash Memorial Tribute del programa de CMT al novembre de 2003.


L'any 1959, Clement va acceptar una oferta per treballar com a productor en la RCA a Nashville, el segell més important en la indústria. El 1961, es va traslladar a Beaumont, Texas, unint-se al productor i editor Bill Hall en l'obertura de la Gulf Coast Recording Studio and the Hall-Clement publishing company. Ell va tornar a Nashville amb caràcter permanent el 1965, convertint-se en una figura important en el negoci de la música country, l'establiment d'una productora i el seu propi estudi de gravació, fent discos amb estrelles com Charley Pride i Ray Stevens. El 1971, va ser cofundador de la companyia discogràfica J-M-I.

Jack Clement va escriure una sèrie de cançons de gran èxit que han estat gravades per estrelles de la cançó com Johnny Cash, Dolly Parton, Ray Charles, Carl Perkins, Bobby Bare, Elvis Presley, Jim Reeves, Jerry Lee Lewis, Cliff Richard, Charley Pride, Tom Jones, Dickey Lee i Hank Snow. El van induir a la Nashville Songwriters Hall of Fame l'any 1973. També va produir àlbums de Townes Van Zandt i Waylon Jennings.

Clement ha participat en alguns projectes cinematogràfics com a cantant i compositor de bandes sonores, i va produir la pel·lícula d'horror de 1975 "Dear Dead Delilah" que va marcar l'última actuació cinematogràfica de l'actriu Agnes Moorehead.

El 1987 Clement va ser requerit per la banda U2 per gravar al llegendari Sun Studio de Memphis, TN. Mai havia sentit parlar d'U2, però va aprofitar la sessió per la insistència d'una altra persona a la seva oficina. El resultat va ser una part del disc d'U2 Rattle and Hum ("When Love Came to Town" amb BB King, "Angel of Harlem" sobre Billie Holiday, i "Love Rescue Em" amb les veus de Bob Dylan), així com la cançó de Woody Guthrie "Jesucrist", que va aparèixer a "Folkways: A Vision Shared—A Tribute to Woody Guthrie & Leadbelly".

El 2005, un documental sobre Clement titulat "Shakespeare era un gran fan de George Jones" va ser creat per Robert Gordon i Morgan Neville, creat a partir de vídeos casolans de Clement i entrevistes amb els seus companys, com Jerry Lee Lewis i Bono.

Jack Clement va ser inclòs al Rockabilly Hall of Fame i al Music City Walk of Fame.

El 25 de juny de 2011, un incendi va destruir la casa i estudi a Belmont Blvd de Jack a Nashville. Jack va sortir il·lès, però molts enregistraments i records incalculables es van perdre.

El 10 d'abril l'any 2013 es va anunciar que Jack Clement entraria a formar part del Country Music Hall of Fame.

Jack Clement tenia dos fills: una filla, Alison, que també és cantant i escriptora, i un fill, Niles, enginyer i fotògraf.

Descansi en pau

Comentaris

Entrades populars